8. Олимпијске сеоске игре Шапца – Варна 2013

Олимпијске сеоске игре Шапца, осме по реду, биће одржане 23, 24. и 25. августа у Варни, најављено је данас на конференцији за новинаре Организационог одбора манифестације. Покровитељ ОСИШ-а је Град Шабац, организатор МЗ Варна, док је за техничку организацију задужен Спортски савез Шапца. Спортско надметање сеоских месних заједница са подручја града Шапца одвијаће се у 12 дисциплина, а према речима Сретена Радовановића, председника Организационог одбора, ове године очекује се рекордан број учесника – више од 40 месних заједница, око 2000 олимпијаца и преко 10.000 посетилаца. Пријављивање екипа је до 21. августа. Осим спортских активности, Сеоску олимпијаду пратиће културно-забавни програм.

Како је образложено, Варна је овогодишњи домаћин јер испуњава све услове – спортски терени су на једном месту, инфраструктура је добра, а месна заједница, као организатор, показала је максимално ангажовање. Петар Лончар, потпредседник Савета МЗ Варна, подсетио је на значајно организационо искуство ове месне заједнице: од култне емисије „Знање имање” до фолклорних манифестација.

Учешће на играма је бесплатно, а организатор је обезбедио санитетску и редарску службу. Спортска знамења добијају победничке екипе и победничка месна заједница, док се појединачни пласмани (прва три места) награђују медаљама.

Циљ манифестације је популаризација спорта у селима, ширење идеје олимпизма, развој масовног такмичења, квалитетна комуникација спортских група, неговање добрих односа и сарадња житеља месних заједница кроз спорт, побољшање квалитета живота становништва у селима и позитиван утицај на психофизичко здравље људи, као и подстицај креативним способностима и здравом начину живота.