Програми

 Програми у 2020. години који се финансирају из буџета Града –


– Годишње пословање Стручне службе Савеза –

Вођење рачуноводствено књиговодствених послова за преко четрдесет спортских организација, пружање свих врста правно-административне помоћи члановима Савеза, обављање послова везаних за предлагање годишњих програма спортских организација за финансирање из буџета града.


 Школски спорт – градска, окружна и међуокружна такмичења –

Организација школских такмичења у 11 спортова, као и Мале олимпијске игре, који су предвиђени наставним планом и програмом Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


– Спорт у школе – Расти здраво 

Програм “Спорт у школе – Расти здраво” је бесплатан за све полазнике и по томе је јединствен у Србији. Градска управа града Шапца у сарадњи са Спортским савезом Шапца и Удружењем педагога физичке културе у школској 2019/20. години, десету годину за редом, реализује програм намењен деци узраста од седам до десет година којим је организовано бесплатно стручно вођење физичких активности у свим школама. Покровитељ програма у школској 2019/20. години поред Градске управе је и Савез за школски спорт Србије.

Циљеви програма су:

  • да се задовољи потреба деце за кретањем,
  • да се створе услови за дечију игру
  • да се подстиче хармонични интегрални развој деце,
  • да се изгради навика за свакодневним физичким вежбањем,
  • да се развија и унапређује здравствена култура ради очувања здравља, повећања отпорности организма на утицаје савременог начина живота
  • да се развијају и унапређују моторичке и функционалне способности.

Задаци програма су:

  • задовољити примарне мотиве детета, а посебно потребу за игром и кретањем;
  • применом различитих средстава и метода физичког вежбања, помагати оптималан раст и развој детета, утицати на развој моторичких способности с нагласком на координацију, прецизност, равнотежу и брзину;
  • уводити децу у организовани систем за игру, такмичења и манифестације;
  • идентификација талената и усмеравање према постојећим спортским гранама.

ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОГРАМА “СПОРТ У ШКОЛЕ – РАСТИ ЗДРАВО”


– Финална трка 30. Кроса РТС-а 

Једанаести пут ће се једна од трка завршне серије Кроса РТС-а наћи у Шапцу. Организатор Финалне трке у Шапцу, а у оквиру 30. серије Кроса РТС-а је Спортски савез Шабац у сарадњи са Атлетским клубом “АШК-ТЕМПО”, Удружењем педагога физичке културе Шабац и бројним другим установама и јавним предузећима, а под покровитељством Града Шапца.


– 15. Олимпијске сеоске игре Шапца 

Организација 15. Олимпијских сеоских игара Шапца, које се сада већ традиционално одржавају крајем августа.

Прве Олимпијске сеоске игре Шапца новијег датума, одржане су 26. августа 2006. године у Петловачи. Тада је на програму било 11 дисциплина, док данас тај број износи 14. Пре поновног успостављања ОСИШ-а, последње такмичење одржано је у Шапцу 1988. године.

Данас, ОСИШ је пројекат који има за циљ популаризацију сеоског спорта, окупљања житеља сеоских месних заједница како би кроз игру, такмичење и дружење пробудили дух олимпизма на селу и повећао број учесника у спорту и спортској рекреацији.

Организатор је Спортски савез Шабац, суорганизатор је сеоска месна заједница, која је уједно и домаћин ОСИШ-а, док је покровитељ Град Шабац.