Одржано Градско првенство у шаху, “Николајева” поново најбоља

Након узбудљивих шаховских партија и лепог дружења сви учесници радо су пристали да се направи заједничка фотографија за успомену.

Након првенстава у школама прошлог месеца, у четвртак, 28. фебруара одиграно је Градско првенство у шаху за школску 2018/2019 годину, на којем је учествовало пет екипа. Организатори првенства били су Шаховски савез Мачванског округа и Спортски савез Шапца. Домаћин је ове године била Основна школа „Мајур“. О поштовању правила шаховске игре бринули су представници шаховског савеза Трајко Давидовски и Грујић Милан. Млади шахисти играли су партије у одличним условима, што је заслуга домаћина такмичења, а нарочито директора школе Живана Макевића

Директор ОШ „Мајур“ Живан Макевић и Трајко Давидовски председник Шаховског савеза Мачванског округа свечано су отворили овогодишње општинско првенство у шаху, пожелели добродошлицу гостима и добре шаховске партије присутним такмичарима. Након тога присутни су упознати са пропозицијама такмичења и наградама за најуспешније дечаке и девојчице.

Пехаре за победнике и дипломе за друге успешне такмичаре обезбедио је Спортски савез Шапца. У екипној конкуренцији обезбеђени су пехари за прво, друго и треће место. За победнике у индивудуалној конкуренцији такође су обезбеђени пехари. Остале учеснике, који су били успешни у својим узрасним групама (од првог до осмог разреда) чекала су признања у виду диплома.


Након борбене игре и низа добрих партија поредак у екипној конкуренцији био је следећи:

  1. ОШ „Николај Велимировић“
  2. ОШ „Мајур“
  3. ОШ „Лаза К. Лазаревић“
  4. ОШ „Вук Караџић“
  5. ОШ „Јеврем Обреновић“

    Након завршетка такмичења прво су проглашени победници у екипној конкуренцији. За победу су се добијала три, а за нерешен резултат један бод. Прво место убедљиво је освојила екипа ОШ „Николај Велимировић“ која је добила сва четири меча. На друго место пласирала се екипа ОШ „Мајур“ са две победе, једним нерешиним исходом и једним поразом, док је треће место, са једном победом, једним нерешеним исходом и два пораза, заузела екипа ОШ „Лаза К. Лазаревић“. Такмичење је имало квалификациони карактер, тако да се победничка екипа пласирала на Окружно такмичење.


Резултати у појединачној конкуренцији:

  • Пионири:
  1. Лукић Филип, ученик 8. разреда ОШ „Николај Велимировић“
  2. Богићевић Лука, ученик 7. разреда ОШ „Лаза К. Лазаревић“
  3. Каличанин Јован, ученик 8. разреда ОШ „Николај Велимировић“

Најуспешнијем младом шахисти и освајачу првог места у индивидуалној конкурецији, Филипу Лукићу, пехар је уручио председник ШСМО, Трајко Давидовски. Филип је већ познати шахиста у Шапцу и региону јер игра на омладинској табли клуба „Шабачки краљ“ који се такмичи у Првој окружној лиги Мачванског округа.

  • Пионирке
  1. Милинковић Ања, ученица 5. разреда ОШ „Николај Велимировић“
  2. Весић Дуња, ученица 5. разреда ОШ „Николај Велимировић“
  3. Антић Нина, ученица 7. разреда ОШ „Лаза К. Лазаревић“

Дипломе је добило 10 ученика који су били успешни у оквиру својих узрасних група:

  1. Степановић Милош, 8. разред (ОШ „Николај Велимировић“)
  2. Ђуровић Милан, 7. разред (ОШ „Вук Караџић“)
  3. Петровић Елена, 7. разред (ОШ „Јеврем Обреновић“)
  4. Јеремић Андреј, 6. разред (ОШ „Мајур“)
  5. Свилокос Лука, 5. разред (ОШ „Мајур“)
  6. Рашић Сара, 5. разред (ОШ „Вук Караџић“)
  7. Иванковић Михајло, 4. разред (ОШ „Николај Велимировић“)
  8. Лукић Јована, 3. разред (ОШ „Мајур“)
  9. Алимпић Никола, 2. разред (ОШ „Мајур“)
  10. Теодоровић Никола, 1. разред (ОШ „Вук Караџић“)

У осврту на овогодишње првенство треба рећи да је повећан број екипа које су учествовале и да су све екипе биле комплетне. Поред знања и великог успеха ученика старијих разреда, импоновали су борбеност девојчица и таленат најмлађих учесника.

Извештај саставио Трајко Давидовски, председник ШСМО