За хуманост и за Гиниса – Горан Николић

Данас око 13 часова и 7 минута, Горан је успешно завршио још један маратон од планираних 55. Овај данашњи који је завршио у Шапцу испред главне Поште, јесте 44 по реду. У циљ је ушао у пратњи неколицине људи, где је већину чинила група младих шабачких атлетичара. Зашто овај изузетни човек све ово ради, прочитајте у остатку текста који је преузет са званичне презентације странице (видети линк на крају текста).

Својим екстремним подухватом, Горан жели да анимира и позове фондације, финансијске организације, привредне субјекте и институције да својим донацијама и спонзорством подрже развој регионалног Центра за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом „Искра“.

Рад са особама са инвалидитетом у оквиру оваквог центра захтева набавку квалитетне опреме и реквизита који јесу скупи, али имају велику примену и омогућавају корисницима да осете задовољство активности које доноси спорт и такмичење у њему.

  • Циљ маратона

Промовисање спортских, креативних и интелектуалних потенцијала слепих и слабовидих кроз екстремни спортски подухват.

55 маратона за 55 узастопних дана је допринос афирмацији способности особа оштећеног вида за обављање и најсложенијих послова.

  • Сврха маратона

Изградња и опремање једног или два мини кампа у Србији за децу и младе са урођеним или стеченим инвалидитетом. Неопходност организације рада у камповима у области спорта младих оштећеног вида заснива се на нужности спровођења метода индивидуалног рада наставника и тренера са овом популацијом деце. На основу искустава из развијенијих земаља, познато је да се процес додатне едукације родитеља деце са инвалидитетом и њихових наставника, тренера, инструктора и асистената на најефикаснији начин реализује у камповима методом рада са мањим групама.

  • Мисија маратона

Укључивање младих оштећеног вида (слепих и слабовидих) у друштвени живот заједнице са статусом равноправних, вредних и достојанствених личности и ефикасније решавање њихових егзистенцијалних питања.

Више о овоме можете пронаћи на: http://www.maratonzaginisa.com/goranova-humanost-bez-granica/